Bu yıl 28.si düzenlenen Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood, küresel ölçekte bir sürdürülebilirlik sorunu haline gelen gıda sektörünün her yönüyle tartışıldığı etkinliklere ev sahipliği yaptı.
25-28 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ve her gün gıdanın üretim, ekonomi, tedarik, teknoloji ve tüketim gibi farklı boyutlarıyla ele alınarak tartışıldığı konferans ve paneller gerçekleştirilen Worldfood İstanbul’a gıda sektörünün önemli firmaları, iş dernekleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve sektörün diğer paydaşları ile 145 ülkeden gelen yabancı ziyaretçiler katıldılar.
Fuarın ikinci günü 26 Kasım’da TurSEFF’in de önceliklerinden biri olan sürdürülebilir gıda alanında düzenlenen Sıfır Açlık ve Sürdürülebilir Tarım başlıklı panelin konuşmacılarından biri de TurSEFF’ti. Panelde TurSEFF’in sürdürülebilir enerji ve kaynak verimliliği projelerine yönelik finansman modeli ve sürdürülebilir gıda alanında finanse edilebilecek proje tipleri ele alındı:
- Solar sulama sistemleri
- Sulamada enerji ve su verimliliği
- Seralarda güneş ve jeotermal uygulamaları
- Meyve ve sebze kurutmada güneş ve jeotermal sistemler
- Tarımsal ve hayvansal atıklardan organik gübre ve enerji üretimi (biyogaz)
- Güneş enerjisi ve hayvancılık entegrasyonu (Solar Grazing)
- Güneş enerjisi ve tarım entegrasyonu (AgroPV)
- Enerji verimli, düşük karbonlu elektrikli araçlar
- Gıda üretiminde yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği uygulamaları
- Depolama tesisleri için güneş enerjisi sistemleri
Ayrıca tüm gıda zinciri için yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği uygulamaları anlamına gelen tarımsal sürdürülebilirlik için “tarladan sofraya” entegre yaklaşımının önemi vurgulandı.
İklim Değişikliğinin gıda üzerinde yarattığı olumsuz etkilere Covid19’un yarattığı üretim baskısı da eklenince dünya için en önemli sürdürülebilirlik problemlerinden biri haline gelen ve ülkeler için en stratejik kaynaklardan biri olan gıda konusu, TurSEFF’in önümüzdeki dönemdeki öncelikli alanlarından biri olacak.