HAMMADDE VERİMLİLİĞİ
Hammaddeleri daha verimli kullanarak maliyetlerinizi düşürebilir, şirketinizin ve ülkemizin yabancı tedarikçilere olan bağımlılığını azaltabilir ve çevrenin korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
Hammadde tasarrufu, belirli bir ürünün imalatında kullanılan hammadde tüketimini azaltmayı amaçlamaktadır. Hammadde Verimliliği ise ürünün kalitesinde herhangi bir değişiklik yapmadan aynı ürünü imal ederken hammadde tüketimini azaltmayı amaçlamaktadır.
FAYDALARI
Hammadde Verimliliği, son kullanıcıya hammadde kullanımının ve atık azaltımının en hızlı yolunu sağlamaktadır. Aynı zamanda Hammadde Verimliliği Su ve Enerji Verimliliği gibi diğer faydalar da sağlayabilmektedir. Böylece üreticinin maliyetlerini azaltmada da katkıda bulunur.
TurSEFF HAMMADDE VERİMLİLİĞİ YATIRIMLARI FİNANSMANI
Yalnızca finansman sağlamanın ötesinde, TurSEFF Hammadde Verimliliği finansmanından yaralanan firma ve kurumlara, finans ve mühendislik alanında yerel ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından kapsamlı teknik destek sağlamaktayız. Sağladığımız bu teknik destek ücretsiz olup, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir.
TurSEFF kapsamında finanse edilebilecek Hammadde Verimliliği faaliyetleri Teknoloji Seçim Aracı'na dahil edilir.
Genel olarak, hammadde tasarrufu ile sonuçlanan herhangi bir faaliyet, önceden tanımlanmış projeye bağlı olarak değişen minimum gereklilikleri karşılaması koşuluyla TurSEFF tarafından desteklenmektedir. Hammadde Verimliliği için yüksek potansiyeli sahip alt sektörlerden bazıları şunlardır: tekstil, metalik olmayan diğer mineral ürünler, ana metaller, plastik, kağıt hamuru ve kağıt, çimento, cam, ahşap ve ahşap işleri ve makine yapımı.
NEDEN ŞİMDİ?
Hammadde Verimliliğinin temel amaçları, ara mallarda ithalata bağımlılığın ve marjinal üretim maliyetlerinin düşürülmesi, rekabetin artması ve atıkların azaltılmasıdır.
HAMMADDE VERİMLİLİĞİ POTANSİYELİ YÜKSEK SEKTÖRLER
Tekstil, plastik, kereste & doğrama ve makine imalatı sektörleri, KOBİ’ler arasında Hammadde Verimliliği için en çok potansiyele sahip sektörlerdir. Bununla birlikte, Hammadde Verimliliği önlemleri uygulanarak tüm sektörlerde hammadde tasarrufu sağlanabilir.
tekstil |
kereste & doğrama |
plastik |
makine ve imalatı |
ULUSAL HEDEFLER
1 Temmuz 2013'te kabul edilen Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018), diğer politikaların bir parçası olarak konuya değinmesine rağmen, bugüne kadar Türkiye, özel Hammadde Verimliliği politikası ya da hedef belirlememiştir.
15
faaliyet süresi (yıl)
3110
finanse edilen projeler
898
milyon Avro değerinde finansman
1244
bin hanenin
yıllık elektrik tüketimine denk enerji tasarrufu sağlandı
1418
bin otomobilin karbon emisyonunun önüne geçildi
830
MW kurulu yenilenebilir enerji gücü
Büyümeye devam ediyor!