Ak Finansal Kiralama A.Ş. (“Şirket” veya “Aklease”) 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu uyarınca 14 Kasım 1988 tarihinde yabancı ortaklı leasing firması olarak BNP-AK-DRESDNER Finansal Kiralama A.Ş. adıyla Türkiye’de kurulmuştur. 26 Ocak 2005 tarihinde Şirket’in tüm hisselerinin Akbank T.A.Ş. tarafından satın alınması sonucunda şirket adı Ak Finansal Kiralama A.Ş. olarak değiştirilmiştir.
Uzun yıllardır, müşterilerine uzun vadeli ve rekabetçi oranlı kaynak aktarmak konusunda rekabette öne çıkan Aklease, yüksek fonlama kabiliyeti sayesinde, müşterilerinin değişken finansal ihtiyaçlarına uygun birebir çözümler üretmektedir.
%99,99 oranında Akbank iştiraki olan Aklease, 2016 yılında da sağlam mali ve ortaklık yapısı, güçlü özkaynak seviyesi, 12 şubesi, yaygın fonlama ağı ve en önemlisi alanında uzman ve dinamik insan kaynağı ile ekonomiyi kesintisiz desteklemeye devam etmiştir. Aklease TurSEFF sayfasına göz atmak için tıklayınız
Ekipman finansmanında Avrupa lideri olan BNP Paribas Leasing Solutions, profesyonel ekipmanlara yönelik kiralama ve finansman çözümleri sunarak müşterilerinin ve iş ortaklarının büyümesini desteklemektedir.
Kullanım ekonomisini işlerinin merkezinde tutan BNP Paribas Leasing Solutions, işletmelere rekabetçi kalmaları ve sürdürülebilir bir şekilde büyümeleri için ihtiyaç duydukları esnekliği sağlamaktadır.
3.700 uzman personeli ile müşterilerine ve iş ortaklarına dijital süreçleriyle destek veren BNP Paribas Leasing Solutions, 2021 yılında Avrupa, Asya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada da dahil olmak üzere 20 ülkede toplam 14.7 milyar Euro değerinde 343.000 adet proje finanse etmiştir.
BNP Paribas Finansal Kiralama A.Ş, ekipman finansmanında Avrupa lideri olan BNP Paribas Leasing Solutions'ın bir parçası olarak faaliyet göstermektedir. Tarım, inşaat, lojistik, endüstriyel ekipman ve tekstil sektörlerinden, bilgi teknolojisi, sağlık, ofis ekipmanları, telekomünikasyon ve güneş enerjisi sektörlerine kadar geniş bir ekipman yelpazesinde finansman çözümleri konusunda uzmanlaşmıştır.
Türkiye’nin en büyük beşinci özel bankası olan DenizBank, yurt genelinde 81 ilin tamamında, iştiraklerin şubeleri dâhil toplam 730 şubesi ve 14 bin çalışanı ile ülke ekonomisi ve geleceğine değer katmak misyonuyla faaliyetlerini sürdürüyor.
1997 yılında bir bankacılık lisansı olarak Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi'nden satın alınan ve bu kısa geçmişe, bir halka arz ve üç hissedar değişimi sığdıran Banka; 2006’da Avrupa’nın bankacılık devi Dexia, 2012’de ise Rusya’nın en büyük bankası Sberbank bünyesine katılmasının ardından, 31 Temmuz 2019 itibarıyla yine bölgesinin en büyük kuruluşları arasında yer alan Emirates NBD hissedarlığında faaliyetlerini sürdürüyor.
Kuruluşundan itibaren Türkiye’nin geleceği için kritik önem taşıyan niş sektörlerin destekçisi olan DenizBank, ekonominin can damarı KOBİ’lerin, önemli oranda istihdam ve döviz sağlayan turizm ve denizciliğin, enerji, altyapı, eğitim ve sağlık sektörlerinin yanında belediyelerin ve futbol kulüplerinin finansmanında da sorumluluk üstleniyor. Diğer yandan kamu görevi bilinciyle; 3. Köprü, 3. Havalimanı, TAV Bodrum Havaalanı ve Ilısu Barajı ile kamu-özel sektör ortaklı şehir hastaneleri gibi kalkınmada rol oynayan projelerin yatırımına da önemli oranda finansman sağlamış bulunuyor.
2002 yılında Tarişbank’ı satın alarak Tarım Bankacılığı’na adım atan Banka, bugün yüzde 45 pazar payı ile bu alanda 1.2 milyon üreticiye hizmet götürürken, özel bankalar arasında pazar payı ile açık ara ilk sırada faaliyetlerine devam ediyor.
DenizBank’ın, tarımda ve diğer tüm alanlarda elde ettiği başarının ardında, inovasyon kabiliyeti ve güçlü teknolojik altyapısı önemli rol oynuyor. Sektörünün ilk Dijital Kuşak Bankacılığı yapılanmasını 2012 yılında gerçekleştiren Banka; her biri başlı başına rekabete yön veren yenilikçi atılımları neticesinde, 20014’ten itibaren 3 yıl üst üste, uluslararası otoriteler tarafından dünyanın ve Avrupa’nın ‘En İnovatif Bankası’ ilan edilmiş bulunuyor.
DenizBank'ın beş yerli, üç uluslararası finansal iştiraki ile altı yerli finansal olmayan iştirak ve Bahreyn'de bir şubesi bulunuyor. DenizYatırım, Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, DenizPortföy Yönetimi, DenizLeasing, DenizFaktoring, Intertech, DenizKültür, Ekspres Bilgi İşlem ve Ticaret, Deniz Kartlı Ödeme Sistemleri, Açık Deniz Radyo-TV ve Bantaş Grubun yerli; EuroDeniz, DenizBank AG ve DenizBank Moscow ise uluslararası iştirakleri olarak konumlanıyor. Merkezi Viyana'da bulunan iştiraki DenizBank AG aracılığı ile AB ülkelerinde faaliyet gösteren DenizBank; CJSC DenizBank Moscow ile Rusya ile ticaret yapan mevcut müşterilere yurtdışında hizmet götürüyor.
Kurulduğu günden bu yana finansal faaliyetleri ile ülke ekonomisine sağladığı katkıyı eğitim, kültür, sanat ve spora destek vererek toplumsal alana yayma çabasında olan Banka, 2004 yılında kendi bünyesinde kurduğu DenizKültür aracılığı ile Türkiye’nin kültür hazinesine operadan baleye ve senfoniye pek çok değerli eser kazandırıyor.
Garanti Finansal Kiralama, T.C. Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı´ndan alınan izne istinaden 3226 sayılı kanun uyarınca yurt içi ve yurt dışında finansal kiralama işlemleri yapmak amacıyla kurulmuş ve ana sözleşmesinin 9 Ekim 1990 tarihli Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi´nde yayımlanmasıyla faaliyete geçmiştir. Garanti Finansal Kiralama, 1 Ekim 2002 tarihinde Garanti Faktoring Hizmetleri AŞ´nin %99,3´üne sahip olduğu bağlı ortaklıklarından Aktif Finansal Kiralama A.Ş. ile kendi çatısı altında birleşmiştir.
Sektörünün lider şirketlerinden olan Garanti Leasing, geniş bir müşteri tabanını kapsayacak şekilde kurumsal müşteriler, ticari müşteriler ile küçük ve orta boy işletmelerin leasing işlemlerini gerçekleştirmektedir.
İş Leasing 1988 yılında Dünya Bankası kuruluşu IFC, Türkiye İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Sınai Yatırım Bankası ve Societe Generale ortaklığı ile kurulmuştur. Türkiye İş Bankası, 1995 yılında yabancı ortaklarının tüm hisselerini devralarak şirketin faaliyetlerine daha da hız vermiştir. İş Bankası'nın yurt çapına yayılmış yaygın şubeleri sayesinde İş Leasing kısa sürede, gelişmekte olan Türkiye Leasing Sektörünün önde gelen şirketlerinden biri konumuna gelmiştir. 2000 yılının Mart ayında hisselerinin bir kısmı halka arz edilmiştir. Kuruluşundan bugüne sürekli gelişen ve iş hacmini artıran İş Leasing, birçok büyük projeye imza atmıştır. İş Leasing yatırım projelerini hızlı, doğru ve verimli bir şekilde değerlendirmek isteyen her yatırımcının güçlü iş ortağı olarak yanında yer almaya devam edecektir.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) finansmana olan erişimini genişletmek amacıyla QNB Finansbank’ın iştiraklerinden QNB Finansleasing’e 25 milyon Euro değerinde kredi sağladı. Kredi, enerji verimliliği yatırımları için finansal kiralama finansmanlarında kullanılacak.
EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Jürgen Rigterin ile QNB Finansleasing Genel Müdürü Metin Karabiber arasındaki imza töreni ile devreye giren 25 milyon Euro’luk EBRD kredisi, sürdürülebilir enerji yatırımları için; ticari bankalara ve finansal kiralama şirketleri ile kamu sektörüne 400 milyon Euro değerinde finansman sağlanmasını öngören Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı’nın üçüncü fazı kapsamında verildi.
Kredi programı, Türkiye’de kaynak verimliliğinin ve yenilenebilir enerjinin genişletilmesini sağlayarak yeşil bir ekonomi kurmaya katkı sağlamak üzere uygulanıyor. Kredi kapsamında, yatırım örnekleri arasında enerji verimliliği, su verimliliği, atık azaltma ve küçük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımları yer alıyor.
EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Jürgen Rigterink, Türkiye’yede gerçekleşen imza töreninde yaptığı değerlendirmede, “QNB Finansleasing’e sağladığımız finansman; Türk şirketlerini kaynak verimliliği sunan ekipman kurulumu, maliyet tasarrufu açısından kayda değer kârlar elde etme, enerji ve kapasite maliyetlerinin engellenmesi ve emisyon düzeylerinin düşürülmesi gibi konularda teşvik edecek. Yerel işletmelerin finansal ihtiyaçlarına yönelik özellikle verimli bir araç olan finansal kiralama, kesin alıma karşı cazip bir alternatif sunan yüksek teknolojili ekipmanlar gibi sermaye yatırımları için finansman sağlamanın mükemmel bir yoludur” dedi.
QNB Finansleasing Genel Müdürü Metin Karabiber de, şunları ekledi: “EBRD ile ilk kez çalışıyoruz. Bu önemli ortaklık, KOBİ müşterilerimizin yenilenebilir enerji yatırımlarını finanse etmemizi sağlayacak. Türkiye’deki kaynak verimliliğini genişletmeye yardımcı olan finansman, aynı zamanda müşterilerin uzun vadeli fonlardan yararlanmasına ve maliyetlerini düşürmesine olanak tanıyacak.”
Kredi ayrıca ülkedeki finans sektörünü güçlendirerek, finansal kiralamanın daha geniş bir alana yayılmasına katkıda bulunacak. Türkiye’de önemli bir yatırımcı olan EBRD, neredeyse tamamı özel sektörde olmak üzere Türkiye ekonomisindeki çeşitli sektörlere 2009 yılından bu yana 10 milyar Euro yatırımda bulundu. EBRD, sadece 2017’de ülkedeki 51 projeye 1,6 milyar Euro yatırdı. Finansmanın üçte birine yakını, Türk lirası olarak sağlandı.
1924 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisadi gelişimini desteklemek amacıyla kurulan İş Bankası, 93 yıldır ülke ekonomisine ve toplumsal hayatın gelişimine katkı sağlamaktadır. Banka, 2017 Eylül ayı itibarıyla aktif toplamı, kredi hacmi, mevduat tabanı ve özkaynak büyüklüğü bakımından Türkiye’nin en büyük özel bankası konumundadır. Cumhuriyetin simgelerinden olan İş Bankası, kurumsal, ticari, bireysel ve özel bankacılık ile hazine/yatırım bankacılığı alanlarında faaliyetlerine devam etmektedir. Özel bankalar içinde en fazla şube sayısına ve en geniş ATM ağına sahip olan İş Bankası, yaygın hizmet ağı ve dijital hizmet platformları sayesinde müşterilerinin ihtiyaçlarını en hızlı ve etkin şekilde karşılamaktadır. İş Bankası yurt dışında da 14 farklı ülkede iştirakleri ve kendi bünyesindeki 41 şube ve 2 temsilcilik ile faaliyet göstermektedir. Güven duygusu ile özdeşleşen İş Bankası, 25 bine yakın çalışanıyla yaklaşık 15 milyon müşteriye hizmet vermektedir. Dijital ortamda müşterisine en yakın banka olma gayesiyle hareket eden İş Bankası, yaklaşık 5,6 milyon dijital müşterisine dijital temas noktalarında kişiselleştirilmiş hizmetler sunmaktadır.
1954 yılında, vakıf kaynaklarını ekonomik kalkınmanın gereksinimleri doğrultusunda en iyi biçimde değerlendirmek amacıyla kurulan VakıfBank, çağdaş bankacılık yöntemleri ve uygulamalarıyla Türkiye’nin tasarruf düzeyinin gelişim sürecine katkıda bulunmaktadır. Kurumsal, ticari ve küçük işletme bankacılığının yanı sıra bireysel ve özel bankacılık alanlarında da çağdaş bankacılık ürün ve hizmetleri sunan VakıfBank, 14.000’e yaklaşan personeliyle Türkiye’nin önde gelen bankalarından biridir. Bireysel ve kurumsal müşterilerine ülke çapına yayılmış şubelerinin yanı sıra ileri teknolojiyle desteklenen alternatif dağıtım kanalları aracılığıyla hizmet sunmaktadır. Banka’nın New York, Erbil, Bahreyn, Viyana, Frankurt ve Köln’de şubeleri bulunmaktadır.
15
faaliyet süresi (yıl)
3110
finanse edilen projeler
898
milyon Avro değerinde finansman
1244
bin hanenin
yıllık elektrik tüketimine denk enerji tasarrufu sağlandı
1418
bin otomobilin karbon emisyonunun önüne geçildi
830
MW kurulu yenilenebilir enerji gücü
Büyümeye devam ediyor!