Bütün dünya ile birlikte Türkiye’de de bir anda Korona virüs salgını ve bu salgını önlemek için alınacak tedbirler ana gündem konusu oldu. Konuyla ilgili uzmanların ve tıp doktorlarının açıkladığına göre alınabilecek tedbirlerin başında hijyen geliyor.
Hijyenin her zamankinden daha önem kazandığı ve halkın uzmanlar tarafından sürekli olarak uyarıldığı bir ortamda kaçınılmaz olarak su tüketimi de patlama yapmış durumda. Devlet Su İşleri ve yerel yönetimlerin su idarelerinden yapılan art arda açıklamalarla halka ve kurumlara suyun dikkatli kullanılması yönünde çağrılar yapılmaya başlandı. Konuyla ilgili bir açıklama da TurSEFF’ten geldi.
Özel sektörün ve belediyelerin su verimliliği projelerinin geliştirilmesi ve finansmanına yönelik çözüm paketleri sunan TurSEFF’ten yapılan açıklamada, Korona virüsü de dahil olmak üzere insanlığın başına gelen çoğu salgının hijyen ile önlenebildiği, hijyen için de en hayati unsurun temiz su olduğu vurgulanarak, özel sektöre ve yerel yönetimlere su verimliliği konusunda yatırımları önceliklendirmeleri yönünde bir çağrıda bulunuldu. Konuyla ilgili olarak TurSEFF Direktörü ve Stantec Türkiye Genel Müdürü Dr. Murat Sarıoğlu şunları kaydetti:
“Su en önemli kaynak. Su olmadan ne sağlık olabilir ne de yaşam. Türkiye zaten iklim değişikliğinin de etkisiyle kişi başına düşen su miktarıyla her geçen gün biraz daha su kıtlığı yaşanan ülkeler kategorisine doğru ilerliyordu. Üzerine Korona ile mücadele de eklenince su tüketiminde ciddi bir artış yaşanmaya başladı. Ülkemizin ileride su kıtlığı yaşamaması için hem halka hem de kurumlara önemli görevler düşüyor. Kişisel olarak daha az su tüketerek, suyu boşa harcamayarak, duş sürelerini azaltarak, daha az su ile bulaşık ve çamaşır yıkama opsiyonlarını tercih ederek su tasarrufu sağlayabiliriz. Kurumlarımız ise su verimliliğine yönelik yatırımlarını hızlandırmalılar. TurSEFF olarak su verimliliği projelerini geniş bir yelpazede ele alıyoruz ve yerel yönetimlerin ve özel sektörün su verimliliğine yönelik yapacakları yatırımları öncelikli yatırımlar olarak ele alıp hem teknik destek anlamında hem de projelerin finanse edilmesinde yatırımcıların her zaman yanındayız.”
TurSEFF finansmanı kapsamında; eski ve verimsiz su motorlarının, pompaların ve hava üfleyicilerinin yeni ve verimli teknolojilerle yenilenmesi, su ve enerji sensörleri ve sayaçları, sızdıran boru ve vanaların yenilenmesi, güneş̧ enerjisi ile beslenen motor ve pompalar, atık su çamurundan elektrik-ısı-alternatif yakıt projeleri, atık su geri dönüşümü ve yeniden kullanımı gibi sistemlerin finanse edilebileceği belirtilirken şu açıklamaya yer verildi;
“Su hayati bir kaynak. Su gibi önemli olan ve dikkat etmemiz gereken bir başka kaynak ise Enerji. Su verimliliği aynı zamanda enerji verimliliğine de destek oluyor. Su verimliliği ve atık su yatırımları yaparak su kaybı ve su sızdırma oranlarını düşürüp su verimliliği sağlanırken enerjinin verimli kullanılması da sağlanmış oluyor. Örneğin yatırımcılar atık çamurundan enerji üretmeye yönelik projelerle hem alternatif bir enerji kaynağına yatırım yapmış̧ olurlar, hem de her geçen gün birikerek çevresel bir sorun haline gelen çamurun azaltılmasına bir katkıda bulunurlar. Enerji – su bağının ne kadar önemli önemli olduğu burada bir kez daha öne çıkıyor. Bu yatırımları hayata geçirmek isteyen yerel yönetimlere ve özel sektör kuruluşlarına TurSEFF’in hem finansman hem de teknik destekleriyle her zaman yanlarında olduğu mesajını vermek istiyoruz.”